A kertépítés alapjai

A kertépítés alapjaiAz udvar és a kert felújítása, szebbé tétele a legtöbb háztulajdonos egyik álma. Kevesebben vannak azonban már olyanok, akik profi kertépítőre bízzák a teendőket, ugyanis legtöbben saját maguk csinálják a kertépítést. Ha te is magad szeretnél nekiállni, de nem tudod, hogy kezdj bele, akkor jó helyen jársz.

Az első lépés mindig az igények meghatározása. Már a munkálatok előtt meg kell ezt tenni, utólag ugyanis sokkal nagyobb átalakítást igényelhet beépíteni, kialakítani valamit. Általában a kertépítéshez hozzátartozik a minőségi gyep kialakítása, de szükség lehet pl. veteményesre, kerti tóra, medencére, sziklakertre vagy akár otthoni játszótérre is. Minden szükséges funkciót össze kell írni, ezt követően jöhet csak a tervezés.

A tervezés során érdemes végiggondolni, és akár kézzel megrajzolni, hogy mit hova szeretnél tenni. Így előre lehet már látni a tervet és az esetleges buktatókat is, valamit a rajzok a kivitelezést is megkönnyítik majd. Még egy lépés van a kivitelezés megkezdése előtt, mégpedig a növények kiválasztása. A növények nem csak szebbé teszik az udvart, hanem fontos funkciótat is kaphatnak. Sövény telepítéssel a belátás ellen lehet védekezni. Fákkal árnyékot lehet varázsolni az udvarba stb.

Ha megvan a tervezés, jöhet a kivitelezés. A kivitelezésnél a növényzetet ültesd el először, majd pedig az egyéb eszközök kerüljenek elhelyezésre. A füvesítést csak a legvégén szabad elvégezni, különben a többi munkálat során tönkreteszik a már elvetett füvet.