Ki nem alkalmas lézeres szemműtétre?

Ki nem alkalmas lézeres szemműtétre?A lézeres szemműtétet minden esetben megelőzi egy részletes alkalmassági vizsgálat. Ez sokak számára csak formalitásnak tűnhet, de az alkalmassági vizsgálat nagyon fontos, ugyanis itt szűrik ki azokat, akik nem alkalmasak a kezelések elvégzésére.

Először is megkülönböztethetünk ideiglenes és végleges alkalmatlanságot.

Ideiglenes alkalmatlanság

Ideiglenesen nem alkalmasak a 18 év alatti emberek, ugyanis a szemek fénytörése fiatalabb korban még változik. Idősebb korban is változhat a szemek fénytörése természetesen, így meg kell várni, amíg a változások megállnak, tehát 18 év felett is csak akkor lehet szemműtétet végezni, ha már nem „romlik” a látás egy ideje.

Hölgyek esetén a várandósság és a szoptatás is kizáró okok, ugyanis az ezzel kapcsolatos hormonális változások a szem fénytörésére is hatással lehetnek.

Vannak olyan gyógyszerek is, melyek befolyásolják a kezelés eredményét, így az alkalmassági vizsgálat előtt/alatt tájékoztatni kell a szedett gyógyszerekről is a szemész szakorvost.

Végleges alkalmatlanság

65 év felett nem végeznek lézeres szemműtétet, ugyanis ebben a korban már jóval magasabb a szembetegségek kockázata.

Aki pacemakert visel, szintén le kell, hogy mondjon a szemműtét lehetőségéről, ugyanis a lézer mágneses tere megzavarhatja a pacemaker működését.

Súlyos, inzulinnal kezelt cukorbetegség esetén szintén nem végezhető a kezelés, valamint egyes autoimmun betegség és bizonyos szemészeti betegségek esetén sem. Ezeket az alkalmassági vizsgálat során figyelik, meghatározzák.