A rendszeres kémény karbantartás fontossága

A rendszeres kémény karbantartás fontosságaA kéményekkel sokan nem foglalkoznak eleget, nem ellenőrzik rendszeresen azokat. Ez a hozzáállás egészen addig működik, amíg nem történik valami probléma, dugulás, meghibásodás, akkor ugyanis nagyon gyorsan kell megoldást találni. Mutatjuk, hogy miért érdemes kéményedet rendszeresen ellenőrizni, karbantartani.

Gyakori probléma, hogy a kéménybe valamilyen hulladék, levelek kerülnek, esetleg madarak fészket raknak bennük. A rendszeres ellenőrzés során ezeket kell kiszűrni, ha pedig jelen vannak, akkor el kell őket távolítani. Semmiképpen sem szeretnél úgy járni, hogy ellenőrzés nélkül tüzet gyújtasz, de a kémény el van tömítve. Ha a szén-monoxid nem tud eltávozni a kéményen keresztül, a benti térben fog maradni, amit el kell kerülni, mert mérgező gázról van szó.

A rendszeres kémény tisztítás csökkenti a tűz keletkezésének esélyét is. A kémény falán lerakodó korom, szurok gyúlékony anyag, ha nincs rendszeresen eltávolítva, akkor rosszabb esetben meggyulladhat, és akár az egész ház leéghet miatta.

A tiszta kémény növeli a fűtés hatásfokát. Ez azt jelenti, hogy ugyanannyi tüzelőanyag elégetésével melegebb lesz otthon, ha ki van tisztítva a kémény. Mondani sem kell, hogy hosszú távon többet lehet spórolni a tisztítással, mint a kéményseprés költsége.

Előfordulhat az is, hogy a kémény vagy a kazán meghibásodik, amit javítani szükséges a megfelelő működéshez. Az ilyen jellegű problémát gyakran csak az alapos átvizsgálás során lehet észrevenni.