Miért előnyös az előregyártott beton elemek használata?

Miért előnyös az előregyártott beton elemek használata?Az építőiparban a beton az egyik legnépszerűbb alapanyag, szinte lehetetlen olyan építkezést találni, amely során egyáltalán nem használnak betont. Két nagy csoportot különböztethetünk meg a beton elkészítését tekintve, a helyszínen készített betont és az előregyártott, pl. építési betontermékek használatát. Az előregyártott elemek több szempontból is előnyösek.

A betonozás egyik nagy hátránya, hogy kb. 28 napnak kell eltelnie a betonozástól addig, amíg a beton megköt és kiszárad, ezt követően lehet ugyanis ráépíteni. Ha minden beton elem a helyszínen készül el, akkor ezt a 28 napot többször is ki kell várni egy építkezés során, ami feleslegesen megnövelheti a kivitelezés idejét. Az előregyártott beton elemek viszont már beépíthető állapotban érkeznek, nem kell várni a kötésre, hanem a beépítést követően azonnal lehet folytatni az építkezést.

Helyszíni betonozáskor meg kell oldani a zsaluzást, ami pl. gerendák, födémek esetén nem mindig egyszerű feladat, és akkor vasalás beszereléséről még nem is beszéltünk. Az előregyártott elemeket viszont olyan alakban készítik el, hogy egyszerű legyen őket beszerelni, zsaluzás nélkül.

Az előregyártott beton elemeket nagy mennyiségben lehet legyártani, így nagyon egyszerű egyforma méretű elemeket vásárolni belőlük. Persze a tömeggyártás mellett az egyéni elemeket is gyártanak szükség esetén.